На третия ден на Рождество Христово  православната църква почита Свети

...
На третия ден на Рождество Христово  православната църква почита Свети
Коментари Харесай

Стефановден е! Православната църква почита Свети първомъченик и архидякон Стефан

На третия ден на Рождество Христово  православната черква уважава Свети първомъченик и архидякон Стефан, погубен с камъни през 37-ма година.
В националния календар денят е прочут като Стефановден.
Имен ден имат над 230 000 българи.
Свети Стефан е бил началник на дяконите, определени от апостолите да се грижат за разрастващата се християнска общественост в Йерусалим след Петдесетница, когато била учредена Църквата. Защитавал вярата си в спор с еврейските първенци. Извлекли го отвън града и го умъртвили с камъни. Последните му думи били: " Господи, не им зачитай този грях ". 
Врачанският митрополит Григорий показа:
" Прославен е от Светата Църква като първият страдалец за вярата и като подобен е уважаван от целия християнски свят, един от обичаните, от познаваните светии по всички краища на света, и един от бързите помощници на всички, които го приканват. В днешния ден ние просим неговото покровителство и посредничество пред Бога ".
И така, словото Божие растеше, и броят на учениците се уголемяваше прекалено много в Иерусалим; и огромно голям брой свещеници се покоряваха на вярата.
А Стефан, изпълнен с религия и мощ, вършеше огромни чудеса и личби сред народа.
Като станаха някои от синагогата, така наречена синагога на либертинци, и от тая на киринейци, александрийци и на тия, що бяха от Киликия и Асия, влязоха в свада със Стефана;
но не можеха да противостоят на мъдростта и духа, с който той говореше.
Тогава подучиха някои индивиди да кажат: чухме го да приказва хулни думи срещу Моисея и срещу Бога.
И подбудиха народа, стареите и книжниците и, като го нападнаха, сграбчиха го и заведоха в синедриона.
И показаха лъжливи очевидци, които споделяха: тоя човек не престава да приказва хулни думи срещу това свето място и срещу Закона,
тъй като го чухме да споделя, че Тоя Иисус Назорей ще унищожи това място и ще промени обичаите, що ни е предал Моисей.
И всички, които седяха в синедриона, се вгледаха в него и видяха, че лицето му беше като лице на Ангел.(Деяния на апостолите 6: 7-15)
Много са именниците на Стефановден. Днес честват и тези с имена Венцислав и Венцислава. Идва от гръцката дума " стефанос " или " венец ":
БНР
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР